Welcome to the Corvette Forums at the Corvette Action Center!

4WD problems

Joined
Jan 15, 2004
Messages
2,240
Location
Northern Indiana
Corvette
1987 Z52 Black Convertible
1994 GMC Jimmy, It has almost 190k on the clock and has been very well maintained. Now the problem.

Yesterday I had it in 4Hi and 4Low fine, went in and everything (it is the electronic push buttons for 4Hi, and 4Lo). Now today it doesn't seem to want to go in. Now what it does, and only does if you are in Neutral is if you push 4Hi both light up for around five seconds and it clicks off. You cant even her the actuator or whatever it is engage the the front tires. I even tried to engage 4Hi driving doing 10-15mph and no flashing no clicking nothing.

Now if you push 4Low, the lights do the same flashing thing and go off, but you can hear it engage the fronts, and it is in 4WD. Weird thing is no lights come up. I've drove it down the street thinking it would light up but nothing, and it stays in 4WD. Then I pushed in the 4Low button and it flashed, and I could hear it disengage. I did this several times and it all worked the same. I couldn't even go from 4Low, which id assume it is, back to 4Hi.

Could it just be in the switch on the dash?
 

gmjunkie

Well-known member
Joined
Nov 11, 2004
Messages
4,547
Location
Old Fort NC/Vero Beach FL
Corvette
03 Z-51,78 L82 Coupe
1994 GMC Jimmy, It has almost 190k on the clock and has been very well maintained. Now the problem.​


Yesterday I had it in 4Hi and 4Low fine, went in and everything (it is the electronic push buttons for 4Hi, and 4Lo). Now today it doesn't seem to want to go in. Now what it does, and only does if you are in Neutral is if you push 4Hi both light up for around five seconds and it clicks off. You cant even her the actuator or whatever it is engage the the front tires. I even tried to engage 4Hi driving doing 10-15mph and no flashing no clicking nothing.​

Now if you push 4Low, the lights do the same flashing thing and go off, but you can hear it engage the fronts, and it is in 4WD. Weird thing is no lights come up. I've drove it down the street thinking it would light up but nothing, and it stays in 4WD. Then I pushed in the 4Low button and it flashed, and I could hear it disengage. I did this several times and it all worked the same. I couldn't even go from 4Low, which id assume it is, back to 4Hi.​

Could it just be in the switch on the dash?​
Yes it could be the switch,But it's probably the Encoder (Actuator) Motor!!
The switch is about $40-50 ,the Encoder Motor runs about $375.00 at the Chevy store!! The switch go's to a 4x4 switching mogul up under the middle of the dash below the radio behind the ashtry and then to the motor!! The motors are bad to get Crud and Water in the Switching on the motor and not send a signal back to the mogul!!! I keep a spar used good Motor and Switch on the shelf to test with,and I have a page copied out of the Alldata GM shop Manuel that tells how to get the codes out of the 4x4 mogul!! If you want to PM me a Fax # I'll send it to you!!I don't have enough room left in my attachments to post!! ( PS I have never had to change a Control Mogul, I've done alot of GM,Ford,and Dodge 4X4 Trucks and SUV's in the past!! ):upthumbs
 

Corvette Forums

Not a member of the Corvette Action Center?  Join now!  It's free!

Help support the Corvette Action Center!

Supporting Vendors

Dealers:

MacMulkin Chevrolet - The Second Largest Corvette Dealer in the Country!

Parts/Accessories:

Vetteskins

Advertise with the Corvette Action Center!

Double Your Chances!

Partners

Top Bottom