Welcome to the Corvette Forums at the Corvette Action Center!

Help! Dash and electrical freaking out! HELP!!

markmark

Well-known member
Joined
Jan 16, 2008
Messages
235
Location
California
Corvette
2001 Z51 navy blue metallic coupe
Hey gang
seeya.gif
. Daily for the last 3 days my 2001 coupe seems to be possessed. The display will read things like REDUCED ENGINE POWER, LOW FUEL, SERVICE TIRE MONITOR SYSTEM. The temp guage is pegged, Oil Pressure reads 0, Fuel guage reads 0, and volt meter is functioning. Radio shuts off, windows don't function along with the auto door locks and a/c.

I pulled the codes~
BCM
U1301
U1255H
U1016H
U1096H
SDM~
U1301H
IPC~
U1255H
U1064H
U1040H
U1016H
U1176H
U1088H
U1160H
Radio~
U1096H
U1016H
HVAC~
U1064H
U1096H
U1160H
U1255H
RDCM~
B2265H
U1255H
U1064H
U1016H
U1096H
SCM~
U1300H
U1255H
U1160H
U1016H
U1064H
RFA~
U1255H
U1064H
U1064H
U1096H
U1016H

I see that most of these codes are tripped for a lack of communication with other modules. I am at wits end because I don't know where to start. I know that some of you here have encountered this problem, and would very much appreciate your input on how to rid my car of these demons. Thank you in advance. Also, Does anyone have any recommendations for a reputable repair facility that could fix my Vette is the Sacramento, CA area? Thank you
 

LLC5

Well-known member
Joined
Sep 28, 2004
Messages
2,299
Location
Wa.
Corvette
98 black 6spd convert.
Hey gang
seeya.gif
. Daily for the last 3 days my 2001 coupe seems to be possessed. The display will read things like REDUCED ENGINE POWER, LOW FUEL, SERVICE TIRE MONITOR SYSTEM. The temp guage is pegged, Oil Pressure reads 0, Fuel guage reads 0, and volt meter is functioning. Radio shuts off, windows don't function along with the auto door locks and a/c.

I pulled the codes~
BCM
U1301
U1255H
U1016H
U1096H
SDM~
U1301H
IPC~
U1255H
U1064H
U1040H
U1016H
U1176H
U1088H
U1160H
Radio~
U1096H
U1016H
HVAC~
U1064H
U1096H
U1160H
U1255H
RDCM~
B2265H
U1255H
U1064H
U1016H
U1096H
SCM~
U1300H
U1255H
U1160H
U1016H
U1064H
RFA~
U1255H
U1064H
U1064H
U1096H
U1016H

I see that most of these codes are tripped for a lack of communication with other modules. I am at wits end because I don't know where to start. I know that some of you here have encountered this problem, and would very much appreciate your input on how to rid my car of these demons. Thank you in advance. Also, Does anyone have any recommendations for a reputable repair facility that could fix my Vette is the Sacramento, CA area? Thank you



Always start with the basics, clean and tight battery cables that cannot be twisted when tight, and have the battery tested with a proper carbon pile load tester.
 

timfitz63

Well-known member
Joined
May 15, 2010
Messages
1,146
Location
Pittsburgh / South & Centrl TX
Corvette
'98 Aztec Gold Coupe; '04 Millennium Yellow 'Vert'
In cases like you're describing I'd investigate for grounding problems; Corvettes in general are notorious for developing such issues.
 
Joined
May 22, 2005
Messages
456
Location
Maryland
Corvette
2001 Z06
In cases like you're describing I'd investigate for grounding problems; Corvettes in general are notorious for developing such issues.

^yeahthat Had a similar problem that went away once I cleaned up all the grounding points. If I remember correctly, driver's side of engine grounds were really funky and I suspect that's where the problem was.
 

Hib Halverson

Technical Writer for Internet & Print Media
Joined
Jan 10, 2001
Messages
13,453
Location
CenCoast CA
Corvette
71 04 12 19
Step 1: Get the battery tested. Replace as necessary
Step 2: Check and tighten and/or clean if necessary all ground connections. The locations of those connections are listed in the Factory Service Manual.

If all those U codes persist, Step 3: Check wires and connections between the modules affected. Repair as necessary.
 

LLC5

Well-known member
Joined
Sep 28, 2004
Messages
2,299
Location
Wa.
Corvette
98 black 6spd convert.
If the battery and cables test good, the next step would be to check the electrical portion of the ignition switch as it feeds all those circuits one way or another. If the problem is active, try wiggling the ignition switch side to side (from the run position to almost cranking and back to almost accessories) slowly and see if anything changes.
 

kpic

Well-known member
Joined
Mar 29, 2014
Messages
2,292
Location
Columbus, NC/NE Georgia
Corvette
1997 boosted silver coupe
All the above..

My issues were caused by dirty connectors. Once they were cleaned or replaced, I had no problems.
 

markmark

Well-known member
Joined
Jan 16, 2008
Messages
235
Location
California
Corvette
2001 Z51 navy blue metallic coupe
Thank you for your replies everyone. Looks like I have my work cut out for me:happyanim::chuckle
 

Corvette Forums

Not a member of the Corvette Action Center?  Join now!  It's free!

Help support the Corvette Action Center!

Supporting Vendors

Dealers:

MacMulkin Chevrolet - The Second Largest Corvette Dealer in the Country!

Parts/Accessories:

Vetteskins

Advertise with the Corvette Action Center!

Double Your Chances!

Partners

Top Bottom